Posted on

Hur blir man en rörmokare i Stockholm

Hur går man egentligen tillväga för att bli rörmokare?

Går du i framtids tankar och funderar på vad du vill arbeta med i framtiden? Är du sugen på att arbeta med hela kroppen och ha ett aktivt yrke kanske rörmokare är något för dig. För att bli rörmokare i Stockholm finns det flera olika sätt att gå till väga. Innan du är klar och har blivit certifierad måste du både ha en utbildning samt ha genomfört en praktik på en VVS-firma. För att trivas som rörmokare krävs det att du inte är känslig och har lätt för att ta i, samt att du trivs med ett varierande jobb med många olika arbetsuppgifter. För att bli riktigt bra på yrket ska du också gilla att arbeta med händerna och vara väldigt noggrann med olika detaljer.

Låter det fortfarande spännande? Då är det garanterat ett yrke som kommer passa dig! Det finns som sagt flera vägar att gå för att bli rörmokare i Stockholm och en väg är att välja en gymnasieutbildning där du ska läsa och få rätt utbildning. Då ska du välja ett VVS- och fastighetsprogram. Om du väljer att läsa detta program på gymnasiet så ingår det även APL, eller arbetsplatsförlagt lärande som det också heter, vilket innebär att du i din gymnasieutbildning får praktik där du kan få praktisk arbetslivserfarenhet, samt möjlighet att skapa kontakter och värdefulla relationer för din framtid. När du tagit studenten och är klar med din utbildning är du också berättigad att direkt kunna börja arbeta som lärling.

Om du kanske redan gått gymnasiet finns det såklart andra vägar att gå för att bli rörmokare och det finns både KY-utbildningar och vuxenutbildningar i Stockholm som ger exakt samma utbildning som gymnasieprogrammet gör. Till vuxenutbildningar kan alla söka, det enda förkunskaper som krävs är att man gått grundskolan.

När du sedan är klar med antingen din gymnasieutbildning eller KY-utbildning måste du praktisera som lärling i två år innan du kan titulera dig själv som rörmokare. Att praktisera som lärling innebär att du i princip arbetar som rörmokare, men att du går bredvid en handledare som hjälper och stöttar dig.

Efter dina två år som lärling kan du sedan kalla dig för rörmokare, och då kan du också bli branschcertifierad. Att bli branschcertifierad innebär att du gör ett prov hos VVS-branschens yrkesnämnd och om du klarar det så blir du certifierad VVS-montör och kan jobba enskild som rörmokare.

Så ser utbildningen ut för att bli rörmokare, den stora fördelen är ju att man efter sin utbildning får gå ut på lärlingsperiod vilket innebär att du under två år kan arbeta och få ersättning samtidigt som du lär dig och utvecklas varje dag.

Ett företag som just nu söker rörmokare i Stockholm är Rörmokarn’. Ni kan läsa mer här: https://xn--rrmokarenistockholm-q6b.se/